Svjetski kongres Skål International 2022 s 400 sudionika iz više od 40 zemalja svijeta službeno otvoren u Rijeci

Rijeka – Danas je u HNK Ivana pl. Zajca održana svečanost otvaranja Svjetskog kongresa Skål International-a, koji se na Kvarneru i to u Opatiji i Rijeci, održava od 13. do 18. listopada. Skål International najveće je turističko udruženja na svijetu, koje trenutno broji oko 13.000 članova s 300 klubova u 84 zemalja sa svih kontinenata.  Skål Klub Kvarner, koji na Kvarneru okuplja više od 30 turističkih menadžera, izborio je domaćinstvo ovog prestižnog kongresa još 2018. godine za domaćinstvo 2020. g. pod sloganom „Skål International World Congress in the European Capital of Culture“. Nakon odgode zbog dvije pandemijske godine, kongres Skål International-a održava se „uživo“ uz sudjelovanje oko 400 sudionika, utjecajnih turističkih menadžera, iz više od 40 zemalja svijeta. Grad Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke domaćini su programa svečanog otvaranja koje se održalo u povijesnom zdanju HNK Ivana pl. Zajca uz prigodni umjetnički program.

Uz predsjednicu Skål International Burcin Turrkan, Skål International dužnike, strane diplomate i  direktora pridruženih članova Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO) Ion-a Vilcu-a, svečanom otvaranju kongresa prisustvovali su izaslanica predsjednika Vlade RH Monika Udovičić, potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac, župan PGŽ Zlatko Komadina, gradonačelnici gradova domaćina Rijeke i Opatije Marko Filipović i Fernando Kirigin te u ime domaćina Tamara Černeka, predsjednica Skål kluba Kvarner i Organizacijskog odbora kongresa, Nik Račić, predsjednik Skål International Hrvatska, direktor HTZ Kristjan Staničić i Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera i International Skål Councillor.

Nakon izvođenja himne Republike Hrvatske u izvedbi Kristine Kolar prvakinje Opere HNK Ivana Pl. Zajca, tradicionalno najiščekivaniji trenutak svečanosti otvorenja bio je mimohod zastava zemalja – učesnica, a čast defilea pripala je Riječkim mažoretkinjama. Kao pridruženi član UNWTO-a, čija je misija promicanje pouzdanog, održivog i univerzalno dostupnog turizma, Skål International kreirao je Nagrade za održivi turizam nakon deklaracije Ujedinjenih naroda iz 2002. godine, kako bi istaknuo najbolje prakse na globalnoj razini. Ove godine na natječaju Sustainable Tourism Awards sudjelovalo je 50 projekata iz 23 zemlje svijeta u 9 kategorija,a  jedan od dobitnika ove godine je i projekt Turističke zajednice grada Opatija Feel & Taste koji se plasirao na 2. mjesto u kategoriji “Countryside & Biodiversity”.

Svečanosti otvaranja HNK Ivan pl. Zajc završena je baletnom točkom Mediju Rare, koreografa Nadava Zelnera u izvedbi Baletnog ansambla Kazališta i nastupom klape Luka. Nakon otvaranja, za sudionike kongresa organiziran je ručak u prostoru bivšeg Exportdrva i organizirani razgledi turističkih atrakcija grada Rijeke.

Radni dio kongresa s Godišnjom generalnom sjednicom Skupštine Skål International-a održava se u subotu, 15. listopada u opatijskom hotelu „Royal“, a cijeli niz sastanaka, poslovnih radionica i predavanja za članove Skål International održavaju u hotelu Ambasador u nedjelju 16. listopada, koji je službeno središnji hotel kongresa. Pretposljednjeg dana kongresa u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner održat će se President gala večera za sudionike i goste kongresa. Održavanje kongresa na Kvarneru jedinstvena je prilika za snažnu promociju regije i čitave Hrvatske i domaćini su se potrudili tijekom pet dana trajanja kongresa predstaviti bogatu paletu turističkih proizvoda našeg kraja, od smještajnih i kongresnih kapaciteta i insentiv ponude, gastro i eno ponude, kulturnog turizma, aktivnog turizma, te izleta u Gorski kotar, otok Krk, zaleđe Opatije i Vinodola.

Po prvi puta Svjetski kongres Skål International-a dobit će i humanitarnu dimenziju kroz obilježavanje svjetske kampanje podizanja svijesti u borbi protiv raka dojke u listopadu kroz prikupljanje donacija za Kluba žena liječenih od raka dojke „Novi život“ Gradskog društva Crvenog križa Opatija.

Podsjećamo, uz Skål Klub Kvarner, domaćini kongresa su TZ Kvarnera, Primorsko-goranska županija te gradovi i turističke zajednice Rijeke i Opatije uz potporu Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka, TZ otoka Krka i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija.

Opatija, 14. listopada 2022.