U parku Fakulteta menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji održan sastanak Skål Kluba Kvarner

U parku Fakulteta menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji 21. rujna 2020. g. održan je sastanak Skål Kluba Kvarner na kojem je gospođa Tamara Černeka preuzela dužnost od dosadašnje predsjednice dr.sc. Irene Peršić Živadinov u prisustvu osnivačice Skål Kluba Kvarner gospođe Katarine Hauptfeld i bivšeg predsjednika Skål Cluba International gospodina Nika Račića. Gospođa Černeka, direktorica Turističke agencije Arriva Travel iz Rijeke, je izabrana jednoglasnom odlukom na sjednici Kluba održanoj dana 21.07.2020. Skål Klub Kvarner osnovan je 2010. godine u Opatiji i trenutno broji 29 aktivnih članova.

Članovi Kluba analizirali su ovogodišnju sezonu koja će ostati zapamćena kao najizazovnija turistička sezona za čitavo svjetsko turističko tržište i još uvijek neizvjesne uvjete poslovanja u okružju svjetske pandemije i gospodarske krize. U prvih osam mjeseci na Kvarneru je ostvareno gotovo 10 milijuna noćenja, što je 60% prošlogodišnjeg rezultata. Iako su to relativno uspješne turističke brojke, većina turističkih dolazaka ostvarena je kroz individualne dolaske, dok su organizirani turistički dolasci, odnosno, promet ostvaren u turističkim agencijama smanjen na svega nekoliko postotaka prošlogodišnjeg prometa. Kako bi većina turističkih tvrtki „preživjela“, nužan je nastavak provođenja mjera za očuvanje radnih mjesta. Turistički djelatnici Kvarnera čine maksimalne napore za nastavak turističke godine unatoč velikim poteškoćama posebice u segmentu kongresnog turizma i organiziranih dolazaka. Definiran je prijedlog koji će se uputiti Ministarstvu turizma, a odnosi se na sufinanciranja polovine cijene Covid-19 testova za goste koji borave dulje od 7 noći koju bi u jednakim dijelovima sufinancirali sustav turističkih zajednica, lokalna samouprava i pružatelj smještaja, a drugu polovinu gost. Članovi Skål Kluba Kvarner posebno ističu u direktnim kontaktima s inozemnim partnerima da je regija Kvarner jedna od najsigurnijih europskih turističkih destinacija koja ulaže velike napore u očuvanje zdravlja svojih gostiju.

Dogovorene su i zajedničke aktivnosti za naredno mandatno razdoblje, koje će posebno označiti domaćinstvo Kvarnera Svjetskom SKÅL kongresu. Zbog pandemije Covid-19 virusom otkazan je “Skål Congress in the European Capital of Culture 2020”, koji se sljedećeg mjeseca trebao održati u Opatiji i Rijeci, međutim, organizatori Skål kluba Kvarner vjeruju da će Skupština Međunarodnog Skål udruženja prihvatiti ponovljenu kandidaturu Kvarnera za domaćinstvo ovog iznimno važnog kongresa u 2022. godini.

Prvi SKÅL klub osnovan je 1932. godine u Parizu od strane turističkih direktora, koji su se vratili sa studijskog putovanja po Skandinaviji. Ideja međunarodnog prijateljstva stekla je toliku popularnost da je 1934. godine Skål dobio međunarodni status, formirajući Međunarodnu udrugu Skål klubova, na inicijativu prvog predsjednika pariškog kluba koji se ujedno smatra i ocem Skål-a, Florimonda Volckaerta. SKÅL INTERNATIONAL objedinjuje sve grane turističke industrije u cilju poticanja i stvaranja profesionalnog udruženja diljem svijeta, a koji djeluje kroz više od 340 klubova s gotovo 14.000 članova u više od 100 zemalja svijeta u duhu krilatice “Doing business among friends!“